Nieuwe spelregels seizoen 2019-2020

07-08-2019 20:29

Zoals elk jaar heeft de IFAB, het spelregelorgaan van de FIFA, weer voor een aantal leuke aanpassingen gezorgd in het spelregelboekje. Waarschijnlijk heeft u een deel van de veranderingen al opgemerkt tijdens het WK voor dames maar zijn er nog altijd interessante weetjes verscholen in het spelregel boekje. Voor ieder die geïnteresseerd is hier onder een overzicht met de belangrijkste wijzigingen die bij de start van het seizoen 2019-2020 in zullen gaan.

Het volledige spelregelboekje kunt u vinden op de site van de KNVB, hier vindt u ook een document met interessante spelregelvragen en een uitgebreidere versie van deze onderstaande punten.


Toss
– bij de toss voorafgaand aan de wedstrijd kon voorheen de winnaar van de toss de speelzijde kiezen, de verliezer kreeg de aftrap. In de nieuwe regels mag de winnaar kiezen tussen de aftrap of de andere zijde, kiest de winnaar de aftrap mag de andere partij de speelzijde kiezen. Kiest de winnaar de speelzijde mag de tegenstander uiteraard aftrappen.

Bal tegen de scheidsrechter – in het verleden was de scheidsrechter een ‘dood’ of ‘neutraal’ element en ging het spel verder wanneer de bal tegen de arbiter werd aangeschopt. Als in het komende seizoen een speler van team A de bal tegen de scheidsrechter aan speelt gaat het spel alleen nog door wanneer de bal terug komt bij team A maar ook dan niet altijd. Er volgt een scheidsrechtersbal indien de bal bij de team B terecht komt, er een aanval ontstaat, een scoringskans of een doelpunt.

Scheidsrechtersbal
– Is de scheidsrechtersbal in het strafschopgebied gaat de bal altijd terug naar de keeper, buiten het strafschopgebied naar het team dat het laatst de bal heeft geraakt voor deze tegen de scheidsrechter kwam. Nieuw is dat alle overige spelers minimaal 4 meter van de scheidsrechter dienen te gaan staan.

Inworpen – bij inworpen is nu nadrukkelijker vastgelegd dat tegenstanders ten alle tijden minimaal 2 meter afstand dienen te nemen. Bij het pupillenvoetbal blijft dit 5 meter bij het in dribbelen van de bal.

Muur bij vrije schop – bij een vrije schop waar een muur wordt geplaatst door het verdedigende team van minimaal 3 personen dienen aanvallers minimaal 1 meter van de muur verwijderd te blijven.

Doeltrap/vrije schop in eigen strafschopgebied – vanaf komend seizoen mag de doeltrap door het uitverdedigende team worden aangenomen binnen het strafschopgebied. De bal is vanaf heden in het spel zodra deze in beweging is gebracht. Aanvallers dienen echter buiten het strafschopgebied te wachten tot de bal in het spel is gebracht. LET OP; de bal opwippen zodat de verdediger de bal bij de doelman in de handen kan koppen is niet toegestaan, dan dient de doelschop te worden overgenomen!

Wisselen – spelers die gewisseld worden dienen het speelveld bij de dichtstbijzijnde zijlijn te verlaten om tijdrekken tegen te gaan. Misbruik kan dan ook worden bestraft door de dienstdoende arbiter.

Straffen teamofficials – indien een trainer of andere teamofficial een overtreding begaat mag dit bestraft worden met een gele of rode kaart.

Handsbal – indien een aanvaller de bal met de hand of arm beroerd en er ontstaat een scoringskans of doelpunt dient te allen tijde te worden afgefloten, ook al gebeurt dit onopzettelijk gezien het ongeoorloofd voordeel uit de situatie. Verder blijft de regel omtrent handsballen zoals in het verleden. En zal niet elk onopzettelijk contact een overtreding zijn.

Keepers bij strafschoppen – doelmannen en vrouwen dienen bij het verdedigen van een strafschop met minimaal één voet op of achter de doellijn te blijven tot de strafschop is genomen. Indien de keeper te vroeg uit het doel komt mag dit worden vermaand met een gele kaart. Dienstdoende scheidsrechters zal dan ook worden gevraagd vooral in het begin van het seizoen de keepers hier actief op te wijzen voorafgaand aan een strafschop zodat deze niet voor verrassingen komen te staan.

Blessurebehandeling & strafschop
Indien een aanvaller in het strafschopgebied een overtreding incasseert en een blessurebehandeling nodig heeft. Mag deze in het veld blijven indien hij zelf de strafschop gaat nemen. In alle overige gevallen dient de blessure behandeling buiten het veld te worden uitgevoerd tenzij de tegenstander voor de overtreding een kaart is getoond.