De Solberg: sport en spel voor jong en oud

02-09-2018 19:07

Behalve voetbal en korfbal biedt sportpark De Solberg in Beesel ook beugelen, wandelen, jeu de boules, en – jawel – een bootcamp. Accommodatie De Solberg heeft een multifunctioneel karakter, met sport en spel voor jong en oud.

Het begon in 1964 met voetbal (Bieslo) en korfbal (ROKA). Vervolgens ontstond het idee om De Solberg multifunctioneel te maken. Om dit te realiseren, werd het sportpark in 2013 compleet verbouwd, met subsidiegelden van de gemeente Beesel en de provincie Limburg, met de strikte voorwaarde dat het ‘multifunctionele’ extra cachet zou krijgen. Het lukte behoorlijk, en dat was nodig ook. De inwoners van Beesel en omgeving worden steeds ouder, de vergrijzing slaat toe. Daarom werd besloten zoveel mogelijk nieuwe sporttakken te introduceren, om Beesel zo ‘levendig’ mogelijk te houden. Als eerste kreeg de kantine binnen er een beugelbaan bij. Daarna kwamen er buiten twee jeu de boules-banen, een panaveldje met kunstgras, en speeltoestellen.

Beeselnaar Jo Mullenders en zijn vrouw Martha zorgden ervoor dat De Solberg het startpunt werd voor diverse wandelroutes. Woensdagmorgen, donderdagavond, en vrijdagmorgen kan er vanaf het sportpark volop gewandeld worden. Er zijn ongeveer honderd wandelaars actief, en dat aantal groeit gestaag.

Echte fanatiekelingen kunnen sinds kort deelnemen aan een zogeheten ‘bootcamp, overgewaaid uit de VS. Een bootcamp is een spierversterkende groepstraining in de buitenlucht. Noem het een soort fitness, uitgevoerd op variabele locaties met dito oefeningen. De trainingen staan onder leiding van Kim Heynen en Dyon Doensen, die al zeventig enthousiaste deelnemers onder hun hoede hebben. De trainingen zelf kunnen licht, maar ook erg zwaar zijn. Deelnemers bepalen zelf hoe ver ze gaan. Er zijn drie trainingsavonden per week, die elk één uur duren. Een bootcamp biedt sportieve uitdagingen, plezier en fysieke inspanningen, vooral omdat het in groepen wordt gedaan.

Nadat ze alles gegeven hebben, kunnen de sporters in de kantine van De Solberg op een ‘verantwoorde wijze’ aansterken. Het aanwezige personeel zorgt voor een breed assortiment gezonde producten, zoals vruchtensappen, vers fruit en soep, broodjes gezond, en limo met fruitextract. Vooral dorpeling Marco Murmans heeft zich de laatste jaren ingezet voor een ‘gezonde kantine.’ Bij sport en spel horen nu eenmaal gezond eten en drinken, en dat is Marco op het lijf geschreven. De inzet om van De Solberg een veelzijdige accommodatie te maken, is in 2015 beloond met de prijs ‘Open Club’, afkomstig van het zogenaamde Huis van de Sport in Sittard, ook wel de provinciale sportraad genoemd. De onderscheiding geeft hoop voor de toekomst, met sport en spel voor iedereen.

Interesse? Neem dan gerust contact op met ons d.m.v. een e-mail te sturen naar info@bieslo.nl.